The Yellow Treehouse Restaurant

yellow treehouse restaurant 01 The Yellow Treehouse Restaurant

The Yellow Treehouse Treehugging Restaurant, was built for a reality tv show. The concept behind the show was that everything used to build this Treehouse Restaurant had be acquired by using the Yellow Page Listings.

ARCHITECTURAL CONCEPT
The concept is driven by the ‘enchanted’ site which is raised above an open meadow and meandering stream on the edge of the woods.

The tree-house concept is reminiscent of childhood dreams and playtime, fairy stories of enchantment and imagination . It’s inspired through many forms found in nature -the chrysalis/cocoon protecting the emerging butterfly/moth, perhaps an onion/garlic clove form hung out to dry. It is also seen as a lantern, a beacon at night that simply glows yet during the day it might be a semi camouflaged growth, or a tree fort that provides an outlook and that offers refuge.The plan form also has loose similarities to a sea shell with the open ends spiralling to the centre .

yellow treehouse restaurant 02 The Yellow Treehouse Restaurant

yellow treehouse restaurant 03 The Yellow Treehouse Restaurant

It’s the treehouse we all dreamed of as children but could only do as an adult fantasy.

Access is via a 60m tree-top ‘accessible’ walkway –an adventure in itself.

The selected site and tree had to meet a myriad of functional requirements -18 seated people and waiting staff in relative comfort complete with a bar; gaining correct camera angles with associated light qualities for filming the adverts, web cam and stills, have unobstructed views into the valley and entrance to the site and structural soundness . The final selected tree is one of the larger trees on the site and sits above a steep part of the site which accentuates the tree’s height. Kitchen/catering facilities and toilets are at ground level.

The Architectural component embodies a simple oval form wrapped ‘organically’ around the trunk and structurally tied at top and bottom, with a circular plan that is split apart on the axis with the rear floor portion raised. This allows the approach from the rear via a playful tree-top walkway experience, slipping inside the exposed face of the pod and being enchanted by the juxtaposition of being in an enclosed space that is also quite ‘open’ and permeable to the treetop views. There is also a ‘Juliet’ deck opposite the entrance that looks down the valley.

The scale and form of the tree-house creates a memorable statement without dominating its setting. While its natural ‘organic’ form sits comfortably, the rhythm of the various materials retains its strong architectural statement. The verticality of the fins mimics the verticality of the redwoods and enable the building to naturally ‘blend’ into its setting, as though it were a natural growth.

yellow treehouse restaurant 04 The Yellow Treehouse Restaurant

yellow treehouse restaurant 05 The Yellow Treehouse Restaurant

yellow treehouse restaurant 06 The Yellow Treehouse Restaurant

  • Deepti Bharthur

    This is an interesting feature. Though I'd llke to know, if the contestants built it themselves or had architectural guidance. I am assuming they had to have some. I'd be so much fun to dine at a restaurant like that.

  • architect

    This was a PR effort by the New Zealand yellow pages, even the 'reality show' wasn't real… the strucutre has ceased to be a "restaurant" (which frankly it appears to lack the infrastructure required to actually be one…) and is now a 'for hire' party space.

  • architect

    FYI: The structure was designed by a New Zealand architectural firm and has won a NZIA (New Zealand Institute of Architects) award…. it was not designed by a bunch of people using the yellow pages to source materials…



Find us on Google+